Rentoutuminen Sarjat

Merirosvoseikkailu 1. Laiva

Tämä mielikuvitusmatka on jatkokertomus. Ensimmäinen osa on laivaan tutustumista. Seuraavassa osassa päästään suunnistamaan kartan avulla aarresaarelle.
Tämä matka sopii erinomaisesti esimerkiksi iltasaduksi tai lepohuoneessa luettavaksi.

* kohdalla pidä pitkä tauko ja anna kuulijoiden vaeltaa vapaasti.

Jatko-osa Merirosvoseikkailu 2. Aarresaari

Olet vanhanaikaisessa satamassa. Laiturissa on kaksi suurta puista purjelaivaa joihin työnnetään puisia tynnyreitä ramppeja pitkin. Tynnyrit kolisevat kovalla äänellä ja miehet puuskuttavat niitä työntäessään.

Ihmisiä kulkee joka puolella ja voit kuulla kenkien kopsahtelut kiveyksellä, huudot ja naurun laivojen kansilta ja astioiden kilahtelut läheisestä kapakasta.
Lokit kirkuvat taivaalla.

Edessäsi on suuri laiva jonka nimi on Elisabeth. Laivoille on ollut tapana antaa naisten nimiä.
Sinut on kutsuttu Elisabethin kyytiin. Se on vanha merisovolaiva. Mutta nyt se ei ole lähdössä ryöstöretkelle vaan etsimään aarretta. Mastossa liehuu musta lippu, mutta pääkalloa tai luun kuvia ei näy.

Nouse laivaan ramppia pitkin. Siinä ei ole kaiteita ja jos kurkistat sivulle näet veden alapuolellasi.
Kulje rauhassa ettet horjahda.

Kannella on paljon köysiä ja merimiehet kulkevat edestakaisin kiinnittämättä sinuun huomiota.
Mene partaan eli laidan viereen ettet ole heidän tiellään. Laivalla on aina kova tohina kun se valmistautuu lähtöön.

Ota kiinni laivan partaasta. Se on kiiltäväksi lakattua puuta ja hohtaa auringossa. Tunnet sen sileyden kun silität sitä käsilläsi. Ilmassa tuoksuu meri.

Täältä laivan kannelta näet hyvin sataman ja siellä kulkevat ihmiset. Heillä on vanhanaikaiset vaatteet päällään. Olemme tulleet ajassa taaksepäin purjelaivojen aikaan.

Kuulet kolahduksen ja raahaavaa ääntä kun ramppi vedetään laivaan. On aika lähteä. Pari pientä venettä alkaa hinata laivaa irti laiturista. Laiva keinahtelee ja maa jää hiljalleen kauemmaksi.
Joku rannalla vilkuttaa. Voit vilkuttaa takaisin jos haluat.

Matruusit kiipeävät mastoon avaamaan purjeita.
Kuuluu humaus kun suuret valkoiset purjeet putoavat auki ja pullistuvat heti tuulessa. Laiva narahtelee. Matka on alkanut.

Kävele kannella laivan perää kohden. Siellä suuren korokkeen päällä on ruori ja perämies seisoo ohjaamassa laivaa.

Kannella voi olla hassua kävellä kun laiva keinuu. Kansi on lakattua puuta josta lakka on paikoin kulunut pois.
Köydet heiluvat mastoissa ja jonkun kannelle tiputtama omena pyörii edestakaisin laivan keinahdusten tahdissa.

Nouse portaita pitkin laivan perään. Ota koristeellisesta kaiteesta kiinni ettet horjahda.

Mene perämiehen luokse. Hän hymyilee sinulle partansa takaa ja kutsuu sinut ottamaan ruorista kiinni. Tartu ruorin kahvoihin. Ruori yrittää kääntyä, mutta pidä se suorassa. Joudut pitämään aika kovasti ettei se käänny.

Perämies hymyilee sinulle. Pärjäät hienosti.

On hienoa seistä suuren laivan perällä korkealla ja tuntea miten laiva keinuu alla. Aallot pärskähtelevät keulaan kaukana edessä.
Näet merimiehet alemmalla kannella ja jos katsot ylös korkealla maston huipulla märssykorissa on tähystäjä. Hän huomaa sinut ja vilkuttaa.

Tuuli pörröttää hiuksiasi ja liehuttaa vaatteitasi. Voit haistaa tervan tuoksun. Laiva ja köydet on tervattu että ne kestävät paremmin vettä.

Perämies ottaa taas ruorin.
Kävele ihan laivan perään ja kurkista alas. Voit nähdä miten vesi pyörteilee ja vaahtoa kaukana alapuolellasi. Laivan perästä lähtee aaltoja molemmille sivuille.

Voit nyt kulkea laivan kannella miten haluat. Tutki paikkoja. Voit jäädä tänne peräkannelle ja vaikka ohjata laivaa tai laskeutua alemmalla kannelle jossa on köysiä, tynnyrillinen omenoita ja toinen tynnyri täynnä vettä tai kävellä alakannen läpi keulaan asti.
Voit jutella merimiesten kanssa tai kiivetä köysiä pitkin mastoon ja ihailla maisemia korkealta märssykorista.
Lähde seikkailemaan.

*

Aurinko alkaa jo laskea. Se värjää purjeet oransseiksi ja mastot ja ihmiset heittävät pitkiä varjoja laivan kannelle. Vesi kimaltelee. Se melkein häikäisee silmiä.

On aika lähteä tutkimaan laivaa sisältä. Alakannelta johtaa matala ovi laivan sisälle. Avaa ovi ja astu sisään. Heti oven takana on muutama porrasaskelma jotka johtavat alaspäin. On aika pimeää. odota hetki että silmäsi tottuvat hämärään.

Kun silmäsi ovat tottuneet laskeudu portaat alas ja katsele ympärillesi. Tällä kannella on paljon köysiä ja suuri pyörä jolla painavat köydet voi kelata sisään. Merimiehiä torkkuu köysinippuja vasten. Joku kuorsaa ja toinen yskähtää ja vaihtaa asentoa.

Etsi portaat joita pitkin pääset vielä alemmas.

Laskeudu portaat alas. Näet edessäsi oven joka johtaa laivan perällä olevaan kapteenin hyttiin.
Voit vilkaista sisälle. Sänky on pieni ja siinä on hienot lakanat. Peräseinällä on suuret ruutuikkunat joista näkee laivan peräaallot. Ikkunoiden edessä on suuri kirjoituspöytä jonka päällä on paljon karttoja. Nurkassa on suuri jalan päällä oleva kompassi. Sen reunukset ovat kiiltävää messinkiä.

Poistu kapteenin hytistä ennen kuin kapteeni tulee ja sulje ovi perässäsi.
Lähde tutkimaan mitä toisesta suunnasta löytyy. Avaa nyt kapteenin ovea vastapäätä oleva ovi.

Tulet matalaan, mutta suureen tilaan joka ulottuu laivan laidalta toiselle. Kummallakin puolellasi laivan kyljissä on neljä luukkua ja jokaisen luukun edessä on suuri, rautainen tykki ja kasa painavia rautakuulia.
Joukko merimiehiä istuu tykkien välissä pelaamassa korttia.

Kävele tykkikannen läpi.

Tulet taas ovelle.
Työnnä ovi auki. Näet huoneen jossa on pylväitä ja pylväissä riippuu joka puolella riippumattoja.
Tämä on miehistön makuutila.

Astu sisään, valitse yksi riippumatoista ja kiipeä siihen makaamaan.

Riippumatto huojuu laivan keinahdusten tahdissa. Laita silmät kiinni. Kuulet oven takaa vaimeana korttia pelaavien miesten puhetta ja naurua. Sinua alkaa väsyttää.

Asettele tyyny hyvin pääsi alle ja vedä peitto päällesi. Huomenna on aika tutkia aarresaarta.

You may also like...