Tervetuloa sukeltamaan mielikuvitusmatkojen maailmaan.

Ohjeita lukijalle

Ennen kuin alat lukea mielikuvitusmatkaa toisille ota huomioon muutama seikka jotka tekevät matkasta miellyttävän kokemuksen.


Toteuta matka aina kohdeyleisön tarpeet ja kyvyt huomioiden. Voit etsiä kategorioista tai avainsanoilla tietylle ikäryhmälle sopivia matkoja, mutta voit myös lyhentää matkaa jättämällä jotain osia pois tai pidentää sitä pitämällä pitkiä taukoja lukemisessa ja näin muokata matkaa juuri sinun ja kohdeyleisösi tarpeita ajatellen.
Vaikka jonkun matkan ohjeissa sanotaan että matka toteutetaan selin makuulla voit toteuttaa matkan vaikka päällä seisten jos se on yleisösi mielestä sopiva ja rento asento 😉

Rauhallinen lukija luo rauhallisen tunnelman
Yleisimpiä aloittelevan lukijan virheitä on lukea liian nopeasti. Sinulla ei ole kiire saada sanottua sanottavaasi. Lue vähän hitaammin kuin sinusta tuntuisi luontevalta, koska todennäköisesti se on kuulijalle sopivampi tahti. Hengitä rauhallisesti lukiessasi.

Pidä taukoja
Anna kuulijoiden ajatuksille tilaa pitämällä reilun mittaisia taukoja.
Kun kehotat kuulijoita tarkastelemaan ympäristöä eri aisteillaan anna heille aikaa luoda mielikuva valmiiksi ennen kuin jatkat.
Taukoja täyttämään voi käyttää hiljaista taustamusiikkia joka voi olla päällä myös koko matkan ajan lukemisen taustalla. Se myös häivyttää ulkopuolelta tulevia ääniä.

Eläytyen vai ei
Se riippuu onko matkan tarkoituksena enemmän rauhoittuminen vai innostuminen. Myös kuulijoiden ikä vaikuttaa siihen kumpaa tyyliä kannattaa suosia.

Rauhallinen ja tasapauksu lukutyyli sopii silloin kun on tarkoitus rentoutua paikoillaan eikä haittaa vaikka ajatukset harhailisivat tai kuulija jopa nukahtaisi.

Eläytyvä tyyli puolestaan sopii toiminnallisiin matkoihin tai jos kuulijakunta on kovin nuorta ja tarkoitus on pitää heidät keskittyneinä ja tarkkaavaisina kuulemaansa kohtaan.

Muista ilo
Varsinkin lasten kanssa pitää muistaa että matkan on tarkoitus olla positiivinen kokemus. Sen on tarkoitus kutkuttaa mielikuvitusta, tarjota uusi tie seikkailulle ja parantaa keskittymiskykyä ja auttaa rauhoittumaan. Mikään näistä ei toteudu jos lapsi joutuu liikaa pinnistelemään tai lukija hermostuu.
Anna lasten kommentoida, kertoa kokemuksistaan samantien ja vastata ääneen esittämiisi kysymyksiin.
Matkaa ei voi tehdä väärällä tavalla vaan jokainen tekee sen omalla tavallaan ja lapset myös matkivat ideoita matkalle toisiltaan. Sekään ei ole väärin.

Jos käytät mielikuvitusmatkaa lapsiryhmän rauhoittamisessa vaikkapa päiväkodin lepohetkellä sovi lasten kanssa etukäteen että nyt ei kommentoida, mutta lepohetken jälkeen voidaan keskustella tai vaikka piirtää jokaisen kokemuksista.