Ohjeita lukijalle

Ennen kuin alat lukea mielikuvitusmatkaa toisille ota huomioon muutama seikka jotka tekevät matkasta miellyttävän kokemuksen.

Mielikuvitusmatkoja kaikille
Mielikuvitusmatkoilla ei ole yläikärajaa. Edes niillä, jotka löytyvät Perheen pienimmille -kategoriasta. Myös aikuiset saattavat nauttia pienistä ja yksinkertaisista matkoista.
Toisaalta alaikärajaakaan ei ole kunhan matka tehdään heille sopivaksi. Pienillekin lapsille voi lukea pidempiä matkoja vaikka iltasaduksi ja vauvathan rakastavat hierontaa ja kosketusta.

Toteuta matka aina kohdeyleisön tarpeet ja kyvyt huomioiden. Voit etsiä kategorioista tai avainsanoilla tietylle ikäryhmälle sopivia matkoja, mutta voit myös lyhentää matkaa jättämällä jotain osia pois tai pidentää sitä pitämällä pitkiä taukoja lukemisessa ja näin muokata matkaa juuri sinun ja kohdeyleisösi tarpeita ajatellen.
Vaikka jonkun matkan ohjeissa sanotaan että matka toteutetaan selin makuulla voit toteuttaa matkan vaikka päällä seisten jos se on yleisösi mielestä sopiva ja rento asento 😉

Rauhallinen lukija luo rauhallisen tunnelman
Yleisimpiä aloittelevan lukijan virheitä on lukea liian nopeasti. Sinulla ei ole kiire saada sanottua sanottavaasi. Lue vähän hitaammin kuin sinusta tuntuisi luontevalta, koska todennäköisesti se on kuulijalle sopivampi tahti. Hengitä rauhallisesti lukiessasi.

Pidä taukoja ja anna tilaa
Anna kuulijoiden ajatuksille tilaa pitämällä reilun mittaisia taukoja.
Kun kehotat kuulijoita tarkastelemaan ympäristöä eri aisteillaan anna heille aikaa luoda mielikuva valmiiksi ennen kuin jatkat.
Taukoja täyttämään voi käyttää hiljaista taustamusiikkia joka voi olla päällä myös koko matkan ajan lukemisen taustalla. Se myös häivyttää ulkopuolelta tulevia ääniä.
Mielikuvitusmatkoja voi hyvin tehdä myös ulkona. Varsinkin matkat, jotka sijoittuvat luontoon sopivat oikein mainiosti ulos. Ulkona pitää kuitenkin huomioida äänen kantavuus.

Eläytyen vai ei
Se riippuu onko matkan tarkoituksena enemmän rauhoittuminen ja omiin ajatuksiin vaipuminen vai innostuminen ja eläytyminen. Myös kuulijoiden ikä vaikuttaa siihen kumpaa tyyliä kannattaa suosia.

Rauhallinen ja tasapauksu lukutyyli sopii silloin kun on tarkoitus rentoutua paikoillaan eikä haittaa vaikka ajatukset harhailisivat tai kuulija jopa nukahtaisi.

Eläytyvä tyyli puolestaan sopii toiminnallisiin matkoihin tai jos kuulijakunta on tarkoitus pitää vahvasti kiinni luetussa. Se antaa myös paremmin tilaa vastata kuulijakunnan kysymyksiin ja reaktioihin ilman, että poikkeaa liikaa hetken muusta tunnelmasta.

Muista ilo
Pitää muistaa että matkan on tarkoitus olla positiivinen kokemus. Sen on tarkoitus kutkuttaa mielikuvitusta, tarjota uusi tie seikkailulle parantaa keskittymiskykyä ja auttaa rauhoittumaan. Mikään näistä ei toteudu jos kuulija joutuu liikaa pinnistelemään tai lukija hermostuu yleisön liikehdintään tai kysymyksiin.
Anna varsinkin pienten lasten kommentoida, kertoa kokemuksistaan samantien ja vastata ääneen esittämiisi kysymyksiin. He elävät hetkessä ja heille on tärkeää saada heti ilmaista ajatuksensa.

Matkaa ei voi tehdä väärällä tavalla vaan jokainen tekee sen omalla tavallaan. Älä tuomitse sitä miten joku kuulija matkaa elää, mutta toki pitää antaa myös matkatovereille rauha keskittyä omalla tavallaan. Kun lapset jakavat matkan aikana ajatuksiaan, toiset lähtevät helposti matkimaan ja kohta kaikki ovat nähneet saman jäniksen muotoisen pilven, mutta se ei haittaa. Tärkeintä ei ole se, että kaivetaan rehellisiä ja yksilöllisiä vastauksia vaan se, että tarjotaan positiivisia kokemuksia ja kaikki halukkaat tulevat kuulluiksi.

Jos käytät mielikuvitusmatkaa lapsiryhmän rauhoittamisessa vaikkapa päiväkodin lepohetkellä sovi lasten kanssa etukäteen että nyt ei kommentoida, mutta lepohetken jälkeen voidaan keskustella tai vaikka piirtää jokaisen kokemuksista jos joku haluaa.