Huolipurkit

Tämä on leikki ja tarina, joka havainnollistaa lapsille näkyvällä ja tuntuvalla tavalla miten erilaiset huolet kertyvät ja painavat mieltä ja millaiset teot ja asiat lisäävät pahaa mieltä itselle tai toisille ja miten näitä ikäviä tunteita voi helpottaa.

Kun menetelmä tulee tutuksi voit kehittää itse omia tarinoita samaa menetelmää käyttäen tai käyttää purkkeja joidenkin tilanteiden selvittämisessä. Lapset voivat myös itse hakea huolipurkin ja tulla sen kanssa aikuisen luokse kertomaan murheistaan ja yhdessä voidaan miettiä miten huolen saisi siirrettyä kevennyslaatikkoon.

Tarvitset
-Tyhjiä maitotölkkejä tai pieniä laatikoita (8-10kpl)
-Yhden isomman laatikon tai pussin, johon mahtuu 8-10 pienempää purkkia
-Hiekkaa, riisiä tms. painoksi purkkeihin
-Teippiä purkkien sulkemiseen
-Värillistä paperia, maalia yms. purkkien koristeluun

Huolipurkit
Leikkaa maitotölkit n. puolivälistä poikki niin, että saat askarreltua niistä kuutioita tai hiukan kuutiota matalampia rasioita, jotka täytetään hiekalla tai riisillä ja teipataan hyvin kiinni. Huomioi purkkeja täyttäessä, että paino ei ole liian suuri, vaan lapsi jaksaa kannatella 4-5 purkkia hetken sylissään tai vaikka kassissa tai pienessä repussa. Niiden paino saa kuitenkin tuntua.
Laatikot on hyvä päällystää paperilla ja halutessaan niitä voi myös koristella tai niihin voi kirjoittaa asioita, jotka aiheuttavat pahaa mieltä.

Kevennyslaatikko
Ota isompi laatikko ja koristelkaa se lasten kanssa kauniiksi. Kirjoittakaa siihen asioita, jotka helpottavat pahaa oloa. Esimerkiksi “anteeksi”, “halaus”, “puhuminen”.

Voit myös käyttää kuvia purkkien ja laatikon koristeluun. Esim. Papunetin kuvatyökalulla voi tulostaa kuvituskuvia laatikkoon.

Tässä alla on kaksi erilaista tarinaa, joita huolipurkkien kanssa voidaan käyttää.
Tarinaan valitaan aina lapsi/lapset, jotka esittävät tarinan henkilöitä. Heidän ei kuitenkaan tarvitse näytellä (ellette tahdo) vaan he voivat vain istua ja heille annetaan huolipurkkeja ja niitä viedään pois kevennyslaatikkoon tarinan edetessä.
Voit myös muuttaa henkilöiden nimet, jos haluat, mutta älä käytä lasten omia nimiä, silloin kun he esittävät roolia. Näin erotetaan roolihahmo oikeasta lapsesta.

Riita (kaksi lasta)

Pyry on rakentamassa palikoista hienoa linnaa.

Sofia haluaisi mukaan leikkiin, mutta ei uskalla kysyä Pyryltä saisiko tulla auttamaan. Sofiaa harmittaa. (Sofialle yksi huolipurkki)

Sofiaa harmittaa niin paljon, että hän menee ja potkaisee Pyryn palikkalinnan rikki. (Pyrylle huolipurkki)

Pyry suuttuu ja tönäisee Sofiaa. (Sofialle huolipurkki)

Sofia alkaa itkeä. Kun Pyry näkee miten paha mieli Sofialle tuli häntä alkaa harmittaa. (Pyrylle huolipurkki)

Pyryä jännittää, että Sofia kertoo aikuiselle. (Pyrylle huolipurkki)

Sofiaakin pelottaa, mitä aikuinen sanoo, kun hän on rikkonut Pyryn leikit. (Sofialle huolipurkki)

Tässä vaiheessa voidaan keskustella siitä, miten raskasta on kantaa paljon huolipurkkeja ja laskea Pyryn, sekä Sofian huolipurkit.

Aikuinen kuulee Sofian itkun ja tulee paikalle. Sofia ja pyry kertovat mitä on tapahtunut.

Pyry tönäisi minua, sofia huutaa.

Sofia rikkoi minun hienon palikkalinnani, Pyry sanoo.

Aikuinen toruu Pyryä tönäisemisestä ja Sofiaa linnan rikkomisesta. Molempia lapsia nolottaa, että tuli tehtyä tyhmästi. (kummallekin lapselle huolipurkki)

Aikuinen kysyy Pyryltä ja Sofialta mitä meidän mielestään pitäisi nyt tehdä.

Anna lasten miettiä ja ehdottaa asioita, joilla huolipurkkeja saisi vähennettyä. Jos lapsilta tulee hyviä ideoita, voitte kokeilla niitä heti ja vähentää purkkeja ja näin lapset itse kertovat tarinan loppuun. Toinen vaihtoehto on, että voit keskustelun jälkeen lukea tarinan loppuun ja vähentää purkkeja sen mukaan.

Pyry pyytää Sofialta anteeksi, että tönäisi. (Pyry saa viedä yhden huolipurkin kevennyslaatikkoon)

Sofia ja Pyry pyytävät toisiltaan anteeksi ja he myös antavat toisilleen anteeksi. (kummaltakin kaksi huolipurkkia kevennyslaatikkoon)

Aikuinen on tyytyväinen kun lapset saivat riitansa sovittua ja kehuu miten hienosti lapset osasivat pyytää anteeksi. (kummaltakin huolipurkki laatikkoon)

Vaikka asiasta on puhuttu ja on pyydetty anteeksi, kumpikin lapsi näyttää edelleen vähän surulliselta.

Kysy lapsilta osaavatko he arvata miksi kummallakin on vielä yksi huolipurkki.

Pyry istuu surullisena katselemassa rikottua linnaansa. Siinä oli iso työ eikä hän enää ehdi yksin tehdä sitä uudestaan.

Sofia seisoo sivussa pää painuksissa ja näyttää myös surulliselta.

Aikuinen kysyy Sofialta mikä Sofiaa oikein harmittaa ja miksi Sofia rikkoi hienon palikkalinnan. Sofia kertoo, että häntä harmitti kun hän ei päässyt mukaan leikkiin.

Voit taas kysyä lapsilta ehdotuksia siitä, miten kumpikin saisi vietyä viimeisenkin huolipurkin kevennyslaatikkoon.

Lopulta päädytään siihen, että Sofia saa auttaa Pyryä rakentamaan linnan uudelleen ehjäksi. Nyt kummallakin lapsella on parempi mieli. (Kummaltakin viimeinen huolipurkki kevennyslaatikkoon).

Lopuksi voidaan vielä keskustella siitä, miten Sofia olisi voinut toimia niin, että hän olisi saanut huolipurkin vietyä pois ilman, että kummallekaan tuli paha mieli ja lisää huolipurkkeja.

Pelko (yksi lapsi)

On päiväkotipäivä ja kaikki lapset ovat pihalla leikkimässä, mutta Kaija ei tahdo leikkiä mitään.
Kaijalla on iltapäivällä hammaslääkäri ja se jännittää Kaijaa kovasti. (Kaijalle yksi huolipurkki)

Kaverit tulevat pyytämään Kaijaa leikkiin, mutta Kaija ei halua mennä. Kaija vain seisoo pihalla pää painuksissa.

Voitte keskustella siitä millaisissa tilanteissa lapset eivät haluakaan leikkiä ja miettiä saako olla yksin ja ottaa omaa tilaa jos haluaa.

Ulkona on aika viileää ja Kaijaa alkaa paleltaa, kun hän seisoo paikallaan. (Kaijalle yksi huolipurkki)

Kun mennään sisälle syömään, Kaijasta tuntuu, ettei hän pysty syömään mitään. Kuin vatsassa olisi iso ja kupliva jännitysmöykky.
Kun aikuinen huomaa, ettei Kaija syö hän kysyy mikä Kaijaa harmittaa. Kaikki muut lapset katsovat Kaijaan ja Kaijasta tuntuu kurjalta kun kaikki katsovat häntä ja odottavat vastausta. Jännitysmöykky vain kasvaa, eikä Kaija sano mitään. (Kaijalle huolipurkki)

Kaija syö vain pieniä murusia ruuastaan ja juo ihan vähän maitoa. Loput ruuat hän käy kaaputtamassa biojäteastiaan.

Lepohuoneessa Kaija käpertyy peiton alle eikä meinaa millään saada unta.

Kaija nukahtaa vasta vähän ennen välipalaa. Kun aikuinen tulee herättämään Kaija on väsynyt ja kiukkuinen. Hän ei ehtinyt nukkua tarpeeksi. (kaijalle huolipurkki)

Kaijan pitäisi pukea, mutta housut ovat nurinpäin eivätkä tahdo totella Kaijaa. Kaija ei pysty keskittymään ja päätäkin vähän särkee. (Kaijalle huolipurkki)

Silloin aikuinen istuu Kaijan lähelle ja kysyy tarvitseeko kaija apua. Kaija ojentaa housut aikuiselle, joka kääntää ne ja ojentaa takaisin Kaijalle.

Sinua taitaa huolettaa joku, aikuinen sanoo. Jos kertoisit siitä, se voisi auttaa.

Kaija ei haluaisi kertoa, mutta kun aikuinen ottaa Kaijan syliin ja silittää Kaijan selkää Kaijalle tulee itku.

Laskekaa Kaijan huolipurkit ja miettikää miltä tuntuisi kantaa niitä kaikkia koko päivän. Voitte vaikka kaikki kokeilla miten painava lasti kaijalla on.
Mikähän Kaijan oloa voisi helpottaa?

Kaija itkee itkunsa ja kun hän rauhoittuu aikuinen alkaa kyselemään Kaijalta sattuiko aamulla jotain ikävää tai onko Kaija riidellyt jonkun kanssa.
Silloin Kaija kertoo, että häntä pelottaa hammaslääkäriin meneminen. Kun Kaija saa sanottua sen ääneen, hänelle tulee heti vähän helpompi olo. (Yksi huolipurkki kevennyslaatikkoon)

Aikuinen lohduttaa Kaijaa ja yksi Kaijan kavereista Pasi, joka on myös pukemassa tulee Kaijan luokse ja kertoo, että hän kävi eilen hammaslääkärissä. Piti istua isoon tuoliin ja avata suu. Lääkäri katsoi suuhun pienellä peilillä ja jutteli isän kanssa. Sitten hammaslääkäri kehotti Pasia pesemään hampaat joka aamu ja joka ilta ja antoi Pasille uuden hammasharjan.
Ei sinun tarvitse pelätä, Pasi sanoo ja Kaijasta tuntuu, että häntä ei jännitä enää yhtään niin paljon. (Yksi huolipurkki kevennyslaatikkoon)

Yhtäkkiä Kaijan vatsasta kuuluu valtava murahdus.
Oho, sinulla taitaa olla kova nälkä, aikuinen sanoo. Mennään syömään. Sen jälkeen tuntuu varmasti vähän paremmalta.

Kun Kaija saa syödäkseen jogurttia ja ison voileivän, nälkä ja väsymys helpottavat nopeasti. Päänsärkykin helpottaa ja Kaija juttelee jo ruokapöydässä kavereiden kanssa. (Kaksi huokipurkkia kevennyslaatikkoon)

Jutelkaa siitä, mitkä asiat voivat lisätä kiukun tunnetta. Esimerkiksi nälkä, väsymys tai kipu.
Joskun voi tuntua, että ihan kaikki asiat harmittavat, eikä itsekään oikein tiedä miksi. Silloin on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, sattuuko minua johonkin, onko vatsa tyhjä tai onko nukkunut huonosti.
Usein helpottaa jo sekin kun tietää miksi kiukuttaa.

Laskekaa Kaijan huolipurkit.

Kaijaa jännittää edelleen vähän, vaikka olo onkin jo paljon parempi. Nyt Kaija kuitenkin haluaa mennä leikkimään Pasin kanssa. Pasi ehdottaa, että leikitään hammaslääkäriä. Pasi on lääkäri ja näyttää Kaijalle millaisia juttuja hammaslääkäri tekee. Näin Pasi auttaa Kaijaa ikävän tunteen kantamisessa. (Kaija voi pyytää jotakuta kaveria kannattelemaan huolipurkkia yhdessä)

Joskus on huolia ja ikäviä tunteita, joita ei saa kokonaan pois, mutta kun niistä puhuu ja ottaa ne vaikka leikkiin mukaan voi huoli olla kevyempi kantaa yhdessä. Vaikka huoli on edelleen olemassa se on kevyempi kannatella kahdestaan. Pienten huolten kanssa pärjää kun niistä saa puhua.

Kun äiti tulee hakemaan Kaijaa, päiväkodin aikuinen kertoo Kaijan jännityksestä. Äiti ottaa Kaijaa kädestä ja lupaa olla koko ajan lähellä. Kaija lähtee äidin mukaan, mutta vatsassa on edelleen pieni huolimöykky.

Jutelkaa siitä, miten Kaijalla luultavasti meni hammaslääkärissä ja saikohan Kaija huolipurkin siirrettyä helpotuslaatikkoon hammaslääkärin jälkeen.
Keskustelun jälkeen kaija voi viedä viimeisenkin purkin pois.