Luonto Rentoutuminen Toiminnalliset

Ihmeellinen, aistiva puu

Tämä on matka puun sisäiseen maailmaan. Matkalla päästään eläytymään siihen miten kasvit aistivat ympäristöään ja toimivat ympäristössään.

Paras paikka tämän matkan suorittamiseen olisi ulkona luonnon ympäristössä, mutta mikään ei estä toteuttamasta tätä sisätiloissa tai vaikka kaupungin puistossa.

Tämä matka on sekoitus rentoutumista ja paikoilleen rauhoittumista, sekä toiminnallisuutta. Puuthan eivät pysty vaihtamaan paikkaa, mutta muuten ne ovat aktiivisia toimijoita.

Matka toteutetaan mieluiten seisten, mutta jos kohderyhmällä on tähän liittyviä rajoitteita voi matkan toteuttaa myös istuen niin, että jalat saa tukevasti alustaa vasten.

Tämä matka on suunniteltu isommille koululaisille ja aikuisille, mutta sinä tunnet kohderyhmäsi ja pienemmille voit ottaa vaikka vain joitain osia matkasta tai muuten muokata sitä kohderyhmällesi sopivaksi.

* kohdalla pidetään aina vähän pidempi tauko.
Suluissa olevaa ei lueta ääneen.

(Lähteenä on käytetty Suomen ympäristöopisto SYKLI:n kouluttajan Satu Joveron Lääkettä kasvisokeuteen työpajan materiaaleja.)

Seiso tukevassa asennossa. Laske paino vahvasti jalkojen päälle. Pyöräytä hartioita. Hae koko keholle mukava ja suora asento ja sulje silmäsi.

(Jos olet ulkona)
Keskity hetkeksi kuuntelemaan ympäristön ääniä. Mitä ne kertovat paikasta missä seisot?

*

Tunnustele jalkapohjillasi alustaa jolla seisot. Ota vahva yhteys maahan.

Olet lehtipuu. Voit hetken miettiä mikä puu sinä olet. Haluatko olla suurilehtinen vaahtera, pyhä pihlaja, lehmus, valkorunkoinen koivu, tammi, leppä tai ehkä lehtiään havisteleva haapa? Vai joku muu?

*

Nyt rupeat kasvattamaan juuria. Tunne miten jalkapohjistasi kasvavat juuret tunkeutuvat maahan.

Etsi maasta erilaisia ravinteita. Pystyt juurillasi maistamaan ja haistamaan, missä kaikken parhaat puiden herkut ovat. Sinun makuaistisi on paljon herkempi kuin ihmisellä.

Kun olet löytänyt jotain hyvää voit maistella ja imeä sitä juurien kautta ja tuntea, miten saat siitä kasvuvoimaa ja energiaa. Tunne miten ravinteet virtaavat koko kehoosi.

*

Tunnet maan värähtelyn. Maan alla on paljon ääniä, jotka voit tuntea juurissasi. Niin puut kuulevat.

Kuuletko muiden puiden juurien liikkeen ja rapsahtelun?

Pystytkö tuntemaan tärähtelyn kun joku kävelee maan pinnalla?

Tunnustele hetki juurillasi erilaisia värähtelyjä ja koita miettiä mikä niitä aiheuttaa.

*

Nyt sinulla on jano. Kuuntele juurillasi. kuuletko veden solinaa? Kasvata juuriasi sitä kohti.

Ime vettä juuriesi kautta ja tunne miten se nousee varpaisiisi.

Polviin

kylkiin

päähän asti

Tunne miten vesi virtaa kaikkialla. Voit jopa hiukan paisua kun vesi virtaa sinussa.

Kohota käsiäsi kuin oksia ja levitä sormesi lehdiksi. Lehtiä kasvaa myös päässäsi.

Liika vesi haistuu lehtien kautta ilmaan. Kohota lehtiäsi ja tunne sormissasi miten vesi höyrystyy niistä.

*

Sinä voit aistia lehdilläsi valon. Kääntele hitaasti lehtiäsi ja etsi niillä auringon valoa.

Kun löydät valon voit alkaa yhteyttää. Lehdissäsi muodostuu sokereita joista saat energiaa. Tunnetko energian kihelmöinnin virtaavan sormistasi alemmas kaikkialle kehoosi?

Saat uutta energiaa ja kasvat koko ajan vähän pidemmäksi. Voit kasvaa ylöspäin, mutta myös alaspäin juurillasi. Sinusta on tulossa komea iso puu.

Voit hiukan huojua tuulessa, mutta juuresi pysyvät tukevasti kiinni maassa.

Nauti energiasta joka virtaa lehtistäsi, vedestä ja ravinteista, jotka tulevat juurien kautta ja tuulesta joka sinua huojuttaa ja havistaa lehtiäsi.

Jos kätesi väsyvät, voit laskea niitä alemmaksi, mutta muista, että sormesi ovat edelleen lehtiä.

*

Nyt tunnet koko maanpäällisellä osallasi jotakin. Se on kuin haju. Sinulla ei ole nenää, mutta voit haistaa koko kehollasi. Joku läheisistä puista lähettää viestiä jonka voit haistaa. Toukat syövät sen lehtiä ja se lähettää varoituksen. Sinun on muutettava lehtesi pahan makuisiksi suojautuaksesi toukilta.

Tunnet miten ötököitä kulkee lehdilläsi. Sinä pystyt tuntemaan niiden pienten jalkojen askeleet.

Joku haukkaa palasen lehdestäsi

ja nyt toisesta.

Onneksi ehdit muuttaa lehtesi pahan makuisiksi eivätkä ötökät kauaa jaksa rouskutella niitä. Sinulle ei tullut suurta vahinkoa. Voit silti lähettää varoittavan hajun ympäröiville puille. Näin pidätte huolta toisistanne.

Valon määrä alkaa hiljalleen vähentyä. Aurinko ei enää paista niin korkealta. On tullut syksy. Et pysty enää yhteyttämään. Ota lehdistäsi kaikki ravinteet talteen. Valmistaudu talven lepoon.

Tunne miten virtaukset kehossasi vaimenevat.

Samalla kun lehtesi alkavat putoilla et enää pysty haihduttamaan vettä, joten se ei virtaa enää kehossasi. Et muodosta enää sokereita. Samalla myös kykysi aistia valoa katoaa. Kuin sulkisit silmäsi ja kävisit nukkumaan.
Sinun ei enää tarvitse tehdä mitään. Ole vain hiljaa ja rauhassa ja keskity tuntemaan maa jalkojesi alla.

*

Nyt voit avata silmäsi. Liikuttele jalkojasi ja kehoasi. Et ole enää puu, vaan ihminen joka pystyy liikkumaan ja vaihtamaan paikkaa.

Olitte äsken puita, mutta muutkin kasvit voivat aistia maailmaa tällä tavoin. Eikö olekin ihmeellistä?

You may also like...